Tadelakt is een natuurlijk pleistermateriaal op basis van kalk. Het werd van oorsprong door Marokkaanse Berbers gebruikt om  de wanden van badhuizen te bepleisteren (De Marokkaanse hamams). Het woord ‘Tadelakt’ betekent letterlijk “inwrijven”. Het pleistermateriaal wordt namelijk na het aanbrengen op de muur, op traditionele wijze gepolijst met een speciale polijststeen. Hierdoor wordt het waterdicht. 

TOEPASSINGEN TADELAKT

Tadelakt is uitstekend geschikt als wandbepleistering in badkamers, toiletten en keukens. Het kan ook aangebracht worden op bestaand tegelwerk, badkamermeubelen en de ombouw van baden en wastafels. Door de natuurlijke uitstraling van Tadelakt en de vele kleuren waaruit je kan kiezen, krijgt je ruimte een sfeervolle Zuid-Europese tint. Met grijze tadelakt verkrijg je een stijlvolle betonlook zoals bij Beton cire (betonstuk).

KLEUREN TADELAKT

De kleurmogelijkheden zijn legio. Door het toevoegen van kleurpigmenten kan Tadelakt naar eigen wens en smaak worden ingekleurd. Denk hierbij aan meer dan 200 mogelijke kleuren. Wij helpen je graag bij het bepalen van de meest geschikte kleur.

ONDERHOUD TADELAKT

Om het tadelakt zijn mooie, natuurlijke matglans te laten behouden moet je het om de twee maanden inwrijven met een voedende waslaag of natuurlijke zeep met olijfolie. Voor dagelijks onderhoud kies je best voor een speciaal onderhoudsproduct voor tadelakt.

Bij intensief gebruik raden wij aan om laagje vernis over de muren heen te zetten. Het tweemaandelijks onderhoud is in dat geval niet nodig.

Doordat een muur uit Tadelakt één geheel is zonder voegjes (bij tegels wel het geval) loop je geen risico dat er vuil tussen de voegen kruipt. 

Gebruik geen agressieve en/of zure schoonmaakmiddelen zoals chloor, antikalkmiddelen, azijn of andere zure producten. Deze beschadigen het oppervlak.

BETON CIRE ALS ALTERNATIEF

Vind je tadelakt wat aan de dure kant? Dan kan beton cire (betonstuc) een goed optie zijn. Dit is aanzienlijk goedkoper en je kan er vergelijkbare effecten mee creëren. Lees hier meer over betonstuc.

VERSCHIL TADELAKT EN BETONSTUC (BETON CIRE)

De termen Tadelakt en betonstuc worden vaak door elkaar gebruikt. De verwarring is begrijpelijk want het zijn beiden waterdichte pleistermaterialen. Toch halen we hier graag enkele verschillen aan:

  • Tadelakt heeft een glad oppervlak en voelt zacht aan. Beton-cire is ruwer van structuur en voelt bijgevolg ook minder glad aan.
  • Tadelakt is een volledig natuurlijk en duurzaam product dat gemaakt wordt van hydraatkalk. Betonstuc is een cementgebonden product met kunsthars.
  • Tadelakt verkrijgt zijn waterafstotende eigenschappen door natuurlijke bindmiddelen aanwezig in kalk en door het gebruik van natuurlijke zeep. Betonstuc wordt waterdicht door een coating met Polyurethaan hars.
  • Het aanbrengen en afwerken van Tadelakt is veel arbeidsintensiever dan het aanbrengen van betonstuc. Hierdoor is de kostprijs van Tadelakt hoger.
  • Tadelakt is minder sterk dan beton cire waardoor het creëren van strakke hoeken moeilijker is.

We vertellen je graag meer. Contacteer ons vrijblijvend

 

Tadelakt in douche Swinnen Interiors
Tadelakt_Badkamer_Douche