Een open kast, vitrinekast of wandrek is een prachtige eyecatcher in een interieur. Maar hoe richt je hem in? We hebben al gauw de neiging om random wat spullen in de kast te plaatsen. Dit van kindertekeningen, wenskaartjes en souvenirs tot decoratieve potten, kandelaars en boeken. Een open kast komt vaak rommelig en druk over. Zeker als je kids wekelijks thuiskomen met nieuwe ‘kunstwerkjes’. Gelukkig bestaan er tips om rust en balans te creëren in je open kast.

Tip 1: Maximaal 2 kleuren          

Inrichting vraag om kleur. Net zoals in de rest van het huis bepaal je best op voorhand je kleurschema. Probeer je bij de inrichting van een open kast te beperken tot maximaal twee kleuren die je als rode draad doorheen de inrichting gebruikt. Deze kleuren kan je in verschillende tinten doorheen je ontwerp laten terugkomen. Zo zorg je ervoor dat je kast rustig oogt, alles mooi bij elkaar past en steeds in harmonie is.

Hou jij van felle kleuren? Geen probleem, je kan uiteraard ook met felle en opvallende kleuren werken. Maar pas ook dan steeds je kleurschema toe en hou je aan twee kleuren die je in verschillende tinten in het geheel verwerkt. Belangrijk is dat je kleuren kiest die complementair zijn.

Tip 2: Groepeer en varieer in hoogte

Schep orde in de chaos door spullen te groeperen. Naast teveel verschillende kleuren is het simpel ‘neerzetten’ van kaarsen, vaasjes, boeken, … een ‘no go’. Zet niet alles random naast elkaar maar sorteer items van dezelfde soort in kleine groepjes. Zo zet je best boeken bij boeken, vaasjes bij vaasjes, potjes bij potjes, kaarsjes bij kaarsjes, etc. .

Heb je kleine accessoires, groepeer ook deze door ze samen op een dienblad, onderlegger of vachtje te plaatsen. Zo creëer je rust.

Laat het geheel speels ogen door met hoogtes te spelen. Stapelen is dé oplossing om verschil in hoogte te creëren. Leg bijvoorbeeld boeken plat en plaats er decoratieve stukken bovenop. Succes gegarandeerd.

Tip 3: Gebruik planten

Werk met kleine plantjes die je op strategische plaatsen in het geheel plaatst. Groene planten brengen rust. Ga bij voorkeur voor kleine planten en/of overhangende planten.

 

Tip 4: Durf planken leeg te laten

Je hoeft niet elke plank volledig te benutten. Omdat alles in een open kast zichtbaar is, is het belangrijk om rust te creëren door hier en daar ruimte te laten. Door een vak of plank leeg te laten, of minimaal te decoreren zorg je voor rustpunten in het geheel.

Tip 5: Verzamel in potten en manden

Vult je open kast zich al snel met spullen die je liever niet in het zicht hebt liggen? Verzamel deze spullen in mooie potten en manden. Het geheel oogt een stuk opgeruimder en het staat ook nog mooi!

mand in vitrinekast

Verzamelmand in vitrinekast

Tip 6: Ja hoor, ook persoonlijke spullen

Zoals in de inleiding meegegeven hebben we vaak de gewoonte om open kasten te vullen met souvenirs, foto’s, kindertekeningen en andere persoonlijke spullen. Dit zorgt al snel voor een rommelig geheel.

Uiteraard kunnen we persoonlijke items een plaats geven in onze open kast. Zorg er steeds voor dat deze items mooi te combineren zijn met de rest. Hou rekening met je kleurschema en wissel persoonlijke stuks af met decoratieve items om het geheel rustig te houden.

Vitrinekast inrichten

Decoratie open kast

Decoratie vitrinekast

Decoratie vitrinekast

Advies nodig bij het inrichten, schilderen of behangen van jouw woning? Wij helpen je graag!