Thuiswerken is niet meer weg te denken sinds we veel minder op kantoor en veel meer thuis werken. Maar liefst 45% van de Belgen doet momenteel aan telewerk. Thuis werken heeft heel wat voordelen maar hoe creëer je de ideale omgeving om in te werken? Wij geven je 6 tips voor het kiezen van de juiste kleuren (schilderen & behangen) voor je werkomgeving.

Waarvoor gebruik je je werkomgeving?

Kleuren hebben een sterke invloed op onze emoties. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de werkzaamheden dat je in je thuiskantoor uitvoert. Elk type werk vraagt namelijk om een ander type emotie. Heb je nood aan focus en concentratie of ben je meer op zoek naar creativiteit? Je thuiskantoor moet als het ware een verlengde zijn van jezelf en het beste in jou naar boven halen.

 

Hou rekening met de beschikbare ruimte

Werk je in een afgesloten kamer die is ingericht als kantoor of werk je in een hoek van de woonkamer die is voorzien als werkplek. Bij het omtoveren van een deel van de woonkamer tot werkplek kan je door te spelen met kleur een visueel (en zo ook mentaal) onderscheid maken tussen de woonkamer en je werkplek.

 

Schilder in de juiste kleur

Uiteraard is er niet één gouden regel die overal toepasbaar is. Koele kleuren geven de ruimte meer objectiviteit en functionaliteit. Ze werken verruimend en kalmerend. Warme kleuren zorgen dan weer voor een vrolijke en gezellige setting. Ze zijn stimulerend en zorgen voor harmonie.

 

Hou rekening met volgende regels bij het schilderen of behangen van de ruimte:

Wit: Wit is een neutrale kleur die wordt ervaren als helder en zuiver. Een volledig witte werkplek is geen aanrader. Wij adviseren om wit te gebruiken als basiskleur en deze te combineren met andere kleuren. Je kan combineren met accentmuren en kleurrijke accessoires.

 

Rood: Let op met rood. Rood is een passionele kleur die haatgevoelens & agressie kan opwekken. Ga wél voor rode accenten indien concentratie uiterst belangrijk voor je is. We associëren rood vooral met waarschuwingssignalen (zoals rode stoplichten), waardoor we extra alert zouden zijn.

 

Oranje: Oranje heeft volgens onderzoek ongeveer dezelfde werking op je hersenen als rood. Maar oranje is rustiger waardoor we kunnen stellen dat subtiele accenten oranje goed zijn voor je humeur. Het maakt je namelijk vrolijker. Het is geschikt voor mensen met een communicatief beroep.

 

Geel: Dé ideale (warme) kleur voor creatievelingen. Stimuleer je hersenen met gele accenten hier en daar. Laat de brainstormsessies maar komen, jij bent er klaar voor.

 

Blauw: Blauw geeft rust en zorg voor een goede concentratie. Ook hier is de regel om met blauwe accenten te werken en niet de gehele ruimte van blauwe muren te voorzien. Als je teveel blauw verwerkt in de ruimte werkt dit slaapverwekkend. Let dus op dat je kantoor geen slaapkamer wordt.

 

Groen: Groen staat voor balans & vitaliteit. Creëer balans in de kamer door met groene accenten te werken of door de ruimte te voorzien van groene planten.

 

Wij adviseren je om dus steeds voor een lichte, neutrale basiskleur (wit, grijs, nude tinten, zeer lichte pasteltinten) te gaan die je combineert met een accentmuur en/of kleurrijke details. Zo geef je op een stijlvolle en subtiele manier kleur aan je werkplek.

 

Ga voor functionele muren

Naast leuke kleuren kan je je werkplek ook van ‘functionele’ muren voorzien. Creëer een accentmuur door een laag krijtbord – of whiteboard verf aan te brengen. Of bedek je muur met kurk en maak er een prikbord van.

 

Focus op licht

In de buurt van verlichting of natuurlijke lichtbronnen adviseren we om lichte kleuren te gebruiken. Zo zorg je voor een open en heldere sfeer. Mensen werken namelijk liever in een lichte ruimte met veel (dag)licht dan in een donkere ruimte. Plaats je bureau zo dicht mogelijk bij een raam.

 

Pas de 80-20 regel toe

Onze laatste tip is alomvattend. Geef je ruimte kleur met de 80-20 regel die stelt dat je ruimte uit 80% neutrale tinten mag bestaan en dat je de overige 20% mag besteden aan sterke kleuren. De neutrale tinten zowel als de sterke tinten mogen een combinatie zijn van verschillende kleuren, zolang je de 80-20 regel maar toepast.  

Advies nodig bij het inrichten, schilderen of behangen van jouw kamer? Wij helpen je graag!